Dolar 32,3352
Euro 35,0901
Altın 2.234,39
BİST 8.733,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun PKK açıklaması (tamamı)

Ömer Faruk Gergerlioğlu’na 22 Aralık 2020’de Halk Meclisi isimli youtube kanalında sorulan “Siz Ömer Faruk Gergerlioğlu olarak, PKK’yı bir terör örgütü olarak niteliyor musunuz?” sorusuna verdiği cevabın tamamı bu videoda…

20 Mart 2021 08:03 | Son Güncellenme: 20 Mart 2021 08:05

Geçtiğimiz gün milletvekilliği düşürülen HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Youtuba’da yayın yapan Halk Meclisi isimli kanalda 22 Aralık 2020’de yayınlanan röportajında, sunucu Metehan Aykut Kartalkayası tarafından sorulan “Siz Ömer Faruk Gergerlioğlu olarak, PKK’yı bir terör örgütü olarak niteliyor musunuz?” sorusu üzerine verdiği cevap şu şekildedir.. Bu video birkaç gündür birçok basın grubunda paylaşılmaya başlandı. İşte o videonun tamamı ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ilgili bölüm ile alakalı konuşmasının tamamı.

PKK bir terör örgütü müdür?

Şimdi. Tabii ki PKK örgütü, yani, hukuki yollara başvuran bir örgüt değil. Yöntem olarak şiddete, silaha başvuran bir örgüt. Şimdi terör yöntemine başvurdu diyerek bir örgütü tanımlamak, yani bir insanı bir yere vardıracak bir şey değil. Yani diyelim ki terör örgütü dedim, bu bizi nereye götürecek? sorunun kökenini çözmedikten sonra, ortaya çıkan durumu çözmedikten sonra varabileceğimiz bir yer yok. Şimdi bakın insan olarak düşünelim. İki tane insan kavga ediyor değil mi? Şimdi bu kavga eden insanların bir kavga nedeni vardır, bir kavga tarihi vardır, bir sıkıntılar, konuşulamayan meseleler vardır. O nedenle her şey bitmiştir, iş kavgaya dönmüştür. İnsanlar bir birlerine terör estirmektedir değil mi? Kavgada ne olur? Tekme, tokat, yumruk kan.. Yani bakın her iki insan da terör estiriyor değil mi? Ama bunun altında yatan neden nedir? Bunu çözmediğiniz müddetçe gelip siz o insanlara terörist derseniz çözülebilecek bir mesele var mı? Evet. Örgüt hukuki yollara başvuran, legal bir örgüt değil. Kimse bunu ret etmiyor. Yani dağın başına çıkmış, devlet kontrolünde olan bir yapı değil ki. Adam diyor ki ben itiraz ediyorum. Elime silah aldım, sana karşı savaşıyorum. Bu zaten ortada olan bir durum. Yapılan iş zaten hukukli bir iş değil ki. Yapılan işin demokratik hukuk nizamı altında adlandırılması mümkün değil. Biz diyoruz ki olay tekme tokat kavga öncesindeki sorunun çözülmesidir. Yoksa o tekme tokat kavga anındaki insanlara gidip deyip sen teröristsin, sen teröristsin diyerek elimize ne geçecek?

Bakın tek bir soru? Ne geçecek elimize? Diyelim ki ben şimdi derim PKK bir terör örgütüdür. Tamam. E tamam da, yav ortada altta yatan bir neden olduğu için kürt gençlerinin çoğu, on binlercesi şu anda gitmiş, katılmış kandile gitmiş.Yani gitmelerini doğru bulduğum için demiyorum ama ortada bir vaka var. Bunu çözememişsiniz. Şimdi bunu çözemedikten sonra şu tanımlama, bu tanımlamayla varaağınız bi yer yok. Keşke olsa. Türkiye’de 40 yıldır bu tartışma devam ediyor. Terör örgütü müdür değil midir? Aha diyelim ki terör örgütüdür. Ne geçti elimize? Neyi çözüyoruz? Neyi değiştirebileceğiz? Değerli arkadaşlar,bakın. İnsanların anlamadığı meselee bu. Çözülebilecek bir şey varsa hepimiz böyle diyelim.. Hepimiz konuşarak bir şeyi çözmeye çalışalım. Bir şey çözülmez ki. Ben bir doktorum aynı zamanda. Bakın karşıma hasta geldiği zaman o hastanın semptomlarına yönelik bir tedaviden ziyade, hastalığın nedenine yönelik bir tedavi yapılır. Adam öksürüyor. Benim derdim öksürüğü kesmek olmamalı. Benim derdim akciğerlerdeki o iltihabı temizlemek olmalı.  O iltihabı temizlemeden öksürük şurubu verirsen, öksürük durur, hatalık gizlenir. Ciğerlerinde o iltihap daha da artar. Diyelim ki adama sen öksürüyorsun suçlusun kardeşim. Öksürme. Al sana bir öksürük şurubu, öksürüğünü kestim. Tamam da ciğerdeki iltihap gizlendi. Ciğerindeki iltihap alevlendi. İki gün sonra ben bu insanı tedavi edemez hale gelirim. Çünkü ciğerdeki iltihap artık hayati boyuta gelmiştir. Mesele bu. Yani hastalığı itham etmekle değil, hastalığı tedavi etmekle meşgul olmalıyız.

Eyy HDP’liler. Söyleyin bakalım PKK terör örgütü müdür değil midir? Söyle kardeşim. Şimdi bunu söyleyerek kimsenin eline bir şey geçmeyecek. Türkiye bir hukuk devleti midir değil midir? Ben istediğim kadar Türkiye hukuk devleti değildir diyeyim. Bakın size bir de böyle bir örnek vereyim. Siz bana sorun Türkiye bir hukuk devleti midir değil midir? Ben de diyeyim ki Türkiye bir hukuk devleti değildir. Terörize yöntemler kullanır, işkence kullanır.. Tamam da benim dememle değişen bir şey olmuyor. Benim bunu kaynağından, sorunların nedenlerinden kalkarak değiştirmem gerekiyor. Yani işte anayasal değişiklikler yapmam lazım. Hukukun önünde değişiklikler yapmam lazım. Efendim mesele çıplak arama gibi bir konuyu… Ben şimdi çıplak arama vardır, lanet olsun. Çıplak aramayı yapanlar kahrolsun diyerek mi çıplak aramayı bitireceğim. Bir siyasetçi olarak ben bu çıplak aramanın kötü olduğunu söylerim, ama aynı zamanda da hukuk önünde yasa önünde bunu bitirmek için önemli bir gayret sarf ederim. Ve bu olmadan da bir şey olmaz. Yani işte bu ee, terörist mi değil mi? terör örgütü mü değil mi meselesi de bu. Tamam, işte diyelim ki terör örgütüdür. Değişen ne oluyor? Meseleyi bitirdin mi? Terör örgütünü bitirdin mi? Bunun söylenmesiyle bu meselenin biteceğini zannedenler maalesef meselenin kökeninden habersiz. Yani ayrımcı bir zihniyetten kaynaklandığından habersiz. Biz hepimiz, kadınlar erkekler Türkler Kürtler, Aleviler, Sünniler olarak hepimiz eşitiz. Hepimiz bir insanız. Hiç birimizin bir diğerine üstünlüğü yok. https://referanshaber.netTüm insanlar eşittir. Birimiz bile kendisini aşağılanmış, dışlanmış hissetmemeli. Bu böyle olursa bu ülkede huzursuzluk olur. Bakın işte mülteci sorunu var, işçi sorunu var. İşçiler diyor ki biz dışlanıyoruz. Patronlar bizi eziyor. Mülteciler diyor biz dışlanıyoruz.. Bir sürü mesele var. Şimdi bunların çözümü eşit bir vatandaşlığı koyabilmektir. Şimdi ortaya bir kronik rahatsızlık çıkmış. Şimdi kürt meselesi de kronik bir rahatsızlık olmuş. Yani düşünün, kronik bir hasta. Bozulmuş bir araba gibi bir durum çıkmış ortaya, siz diyorsunuz ki bu bozulmuş arabaya bozulmuş araba deme, süper araba de ki seninle anlaşalım. Araba bozulmuş, araba külüstür bir araba. Bu apaçık ortada. Gelin biz diyoruz ki yeni bir araba oluşturalım ya da o arabanın arızasını giderelim. Yürüyebildiği kadar yürüyelim. Bu meseleler zor meseleler değil ama şablonik düşünmemek lazım. Şunu dedin mi kardeşim. Bunu demezsen bu böyle olmaz. Yav bu ülkede bakın bir türkün de kürdün de ölümünden herkes rahatsız oluyor. Hepimiz üzülüyoruz. Askere herkesin çocuğu gidecek. Benim de çocuğum askere gidecek, sizin de arkadaşınız askere gidecek. Öbürsünün de belki kürt arkadaşı öfkelenecek, dağa çıkacak ve bir birlerini kalkıp öldürecekler. Kimin eline ne geçecek? Hiç birimizin eline bir şey geçmeyecek. Biz diyoruz ki meseleler bu noktaya varmadan gelin birlikte bu meseleleri birlikte çözelim, çözebiliriz. Zor bir şey değil yani.

Gergerlioğlu’nun PKK açıklaması


Haber yorumları
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.